Een dak moet altijd goed beschermd worden. Het krijgt namelijk te maken met weersomstandigheden zoals regen, wind, hagel, sneeuw en temperatuurverschillen. Een dak zorgt er voor dat jij droog binnen kunt zitten en dat het gebouw goed in tact blijft. Daar moeten we echter wel wat voor doen. We moeten namelijk dakbedekking op ons dak laten leggen. Maar wat is dat precies? En wat zijn de basisregels voor dakbedekking? En welke verschillende soorten en categorieën zijn er voor dakbedekking? Daar willen we je in deze blog graag meer informatie over geven.

Wat is dakbedekking?

Dus wat is dakbedekking nou eigenlijk precies? Nou, dakbedekking is letterlijk de bedekking van een dak. Wanneer we zeggen dat soorten dakbedekking bijvoorbeeld dakpannen of dakplaten zijn dan weet je vast beter waar we het over hebben! Deze dakbedekking zorgt er bijvoorbeeld voor dat water goed afgevoerd kan worden naar de goot, waardoor we geen waterschade krijgen.

Schuine of platte daken

Bij dakbedekking onderscheiden we twee categorieën. De eerste categorie is dakbedekking voor schuine daken. Bij schuine daken is het gemakkelijker om water te laten weglopen. Het dak is immers al schuin en loopt naar beneden toe. Dit zorgt er echter wel voor dat het stromende water beschadigingen kan veroorzaken aan het dak, omdat het water dus beweegt. Daarom worden hiervoor altijd dakpannen, dakplaten of andere soorten dakbedekkingen op het dak gelegd. De andere categorie is platte daken. Platte daken hebben compleet andere dakbedekking nodig dan schuine daken. Van platte daken loopt het water namelijk niet zo gemakkelijk af. Daarvoor wordt vaak EPDM dakbedekking gelegd. Vaak wordt EPDM op maat voor het dak gemaakt zodat er geen naden lopen in de dakbedekking. Dit zorgt voor een optimale waterdichtheid. Bovendien kun je EPDM dakbedekking ook zelf leggen door middel van een EPDM kit. Schuine en platte daken hebben dus verschillende soorten dakbedekking nodig en dat is goed om te weten.

Welke dakbedekking moet ik kiezen?

Er zijn dus veel verschillende soorten dakbedekkingen waar je uit kunt kiezen. Dit is zowel voor schuine als platte daken het geval. Het kan de keuze best lastig maken en daarom is het handig om je eigen wensen op een rijtje te zetten. Hoeveel geld ben je dus bereid om uit te geven voor de dakbedekking? Ben je bereid om regelmatig onderhoud te verrichten aan de dakbedekking? En wat voor look wil je creëren door middel van de dakbedekking? Zo wordt de keuze al een stuk gemakkelijker voor jezelf!