Een groot deel van het land zit op dit moment gedwongen thuis te werken door de crisis die nu gaande is. Voor veel mensen die dit niet gewend zijn, zal dit best een uitdaging zijn. Als zelfstandig ondernemer werk ik al jaren thuis en ben ik hier inmiddels dus expert in geworden. In deze blog zal ik dan ook tips geven om efficiënt te werken in je eigen huis. Hopelijk helpen deze tips jou op weg.

Volg je standaard routine

Een van de belangrijkste tips die ik kan meegeven is om zo veel mogelijk een standaard routine te volgen. Ben jij normaal gesproken om 9 uur op kantoor? Zorg dan dat je ook nu om 9 uur achter je laptop klaarzit. Hetzelfde geldt voor het aantrekken van kleding. Ga niet de hele week in je joggingbroek door het huis lopen, want daar word je alleen maar sloom van. Je hoeft natuurlijk niet helemaal strak in pak, maar trek in ieder geval wel een nette blouse of trui aan ‘s ochtends. Zelf doe ik graag mijn mooie herenkleding van Babista aan. Dit merk heeft veel nette items die toch veel comfortabeler zijn dan een echt pak. En natuurlijk mag je wel een klein beetje smokkelen en gewoon je heren pantoffels aan je voeten doen in plaats van echte schoenen. 

Doe geen dingen die je op je werk niet zou doen

Een andere tip die voor mij persoonlijk erg goed werkt, is om niks te doen wat je op je werk ook niet zou doen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld heel lang whatsappen met vrienden of familie. Op je werk kan je dit niet maken, dus thuis moet je dit ook niet doen onder werktijd. Een ander voorbeeld, waar veel mensen de fout ingaan, is het doen van huishoudelijke klusjes. Als je de hele dag thuis werkt, zie je vaak ‘ineens’ die hele stapel was liggen. Je krijgt dan al snel de neiging om je hierover te ontfermen, maar doe ook dit pas nadat je klaar bent met je werkdag. Zo zorg je ervoor dat je net zo efficiënt werkt als op kantoor. 

Zorg voor een standaard werkplek

De laatste tip die ik graag mee wil geven, is om een vaste werkplaats in je huis op te zetten. Dit kan overal zijn waar jij wil: Aan de eettafel, een speciale studeerkamer of zelfs gewoon op de bank. Het maakt niet zoveel uit waar je je werkplek opzet, zolang je maar elke dag hier gaat zitten. Hierdoor krijg je meer routine in je dag en hou je ook je werk en privéleven een beetje in balans. Zorg dat je alle benodigdheden vast klaar hebt liggen op je werkplaats, zodat je ‘s ochtends meteen aan de slag kunt en alles hebt wat je nodig hebt.