Velen moeten even nadenken bij het woord, want welk type jasje hoort daar ook alweer bij? Om het even simpel te houden: denk aan een pinguïn. Nu weet ik zeker dat je het weer weet. Het is die lange, zwarte jas – al mag hij ook grijs zijn – met rond weggesneden voorpanden, in combinatie met een gestreepte, grijze broek zonder omslag, een wit overhemd met dubbele manchetten, daarover een effen grijzen gilet en een vaak ook grijze stropdas. Tot slot worden er altijd zwarte schoenen bij gedragen. Een traditioneel gelegenheidskostuum voor mannen dat tegenwoordig eigenlijk alleen nog wordt gedragen bij speciale gelegenheden zoals een bruiloft of begrafenis. Daarom moeten velen altijd even nadenken hoe het er ook al weer uitziet, want we zien ze nauwelijks meer in het straatbeeld. Wat jammer is, want het is een unieke look en erg klassiek, wat het iets zeer speciaals geeft. Daarom een blog specifiek over het jacquet en wat er allemaal over te weten is.

Bij welke gelegenheden worden ze gedragen?

Naast huwelijks- en overlijdensceremonies zien we het kostuum in Nederland nog als ministers hun eedaflegging doen en tijdens de Troonrede op Prinsjesdag. Ook in de stad zie je nog weleens een student in jacquet lopen. Vaak gaat het dan om leden van een traditionele studentenvereniging zoals het studentencorps, waarbij het voor sommige gelegenheden nog wordt voorgeschreven dit kostuum te dragen. Ook tijdens katholieke feesten zijn er vooraanstaande mannen die het jacquet nog dragen als het protocol daarom vraagt. Op het internationale toneel kom je ze tegen. Ze worden dan bijvoorbeeld door presidenten gedragen bij speciale officiële ontmoetingen. Ook door de Engelse en Spaanse koningshuizen wordt het soort kleding nog vaak gedragen.

Een jacquet kopen

Hoewel het jacquet dus alleen bij specifieke gelegenheden worden gedragen, zullen er nog genoeg mannen zijn die er een in de kast hebben hangen. Op een gegeven moment kom je namelijk in een leeftijd dat er steeds meer mensen in je omgeving in het huwelijksbootje stappen en als de dresscode voor mannen overdag het jacquet is, is het wel zo handig het kostuum aan te schaffen in plaats van steeds eentje te huren. Jacquets worden meestal aangeboden door de drie belangrijkste elementen van het kostuum apart te kopen: de zwarte lange jas, de gestreepte en grijze broek en het grijze gilet, ook wel vest genoemd. Ook is het mogelijk deze drie onderdelen in één keer te bestellen. Het laatste doe je uiteraard als je voor het eerst een jacquet koopt. Als je het kostuum al wel in huis hebt, maar een van de onderdelen is beschadigd of versleten, kan je dus eenvoudig de grijze broek, het gilet of de jas bestellen. Wees goed voorbereid op officiële gebeurtenissen en schaf alvast een jacquet aan!