Als er iets is waar veel mensen het over eens zijn wat een goed gevoel kan geven, is het wel een ander een handje helpen. Wanneer er bijvoorbeeld iemand in je omgeving een moeilijke periode doormaakt, is het fijn er voor die persoon te kunnen zijn door iets voor diegene te doen. Dat kan een keer oppassen op de kinderen zijn, een keer koken voor die persoon, maar je kan diegene natuurlijk ook trakteren op een leuk uitje. Je verplaatsen in de situatie van een ander en diegene te helpen waar je kan, maakt dat je je meer verbonden voelt met anderen. Daarbij geeft het een fijn gevoel met een klein gebaar verschil te kunnen maken, iets te betekenen voor een ander. Je kan het natuurlijk structureel aanpakken door je aan te melden bij een vrijwilligersorganisatie. Het is plezierig te merken dat je iets bijdraagt aan de samenleving, zonder er iets voor terug te willen. Maar je krijgt er natuurlijk wel degelijk iets voor terug. Een gevoel van waardering. En dat is een gevoel dat iedereen denk ik goed doet.

Een helpende hand

Er bestaat natuurlijk ook het bekende fenomeen van pay it forward. Als iemand voor drie mensen iets goeds doet en die mensen dat vervolgens ook weer doen bij elk drie mensen, krijg je een maatschappij waarbij het normaal wordt dat iedereen af en toe de helpende hand uitsteekt naar iemand. Het mooie van dat idee is dat uiteindelijk iedereen af en toe een aardig gebaar ontvangt en dus niemand wordt overgeslagen. Ook ben je op een gegeven moment zelf aan de beurt. Het draait allemaal om hulp geven en aanvaarden. Niet iedereen vindt het namelijk makkelijk hulp te vragen en vanuit deze gedachte krijg je meer oog voor elkaar. Daardoor zie je wellicht sneller dat iemand een keer aandacht verdient. Mijn man en ik hebben een buurman die begin negentig is en nog steeds op zichzelf woont. Af en toe gaan we bij hem langs om te vragen hoe het gaat. Soms maken we samen een wandeling. Hij hecht aan zijn onafhankelijkheid en vindt het dus nog fijn in het huis te wonen waar hij zo lang met zijn vrouw heeft gewoond. Wel kookt hij inmiddels niet meer zelf en krijgt hij eten bezorgd. Maar in principe wil hij zo veel mogelijk zelf blijven doen. Dat houd je scherp, zegt hij. Gelukkig is er af en toe wel iets waar we mee kunnen helpen.

Besparing

Het mooie aan onze buurman vind ik dat hij volledig meedoet met alle ontwikkelingen. Zo e-mailt en videobelt hij regelmatig met zijn kinderen en kleinkinderen. Daar hadden we laatst een gesprek over. Als hij nog niet helemaal onder de knie heeft hoe iets werkt, gaat hij het internet op om het op te zoeken. Hij zei dat hij het internet een fantastische uitvinding vond, maar dat hij de rekeningen voor zijn mobiele telefoon en internet op zijn computer wel hoog vond. We hebben daarom aangeboden eens samen aanbiedingen te vergelijken bij een onafhankelijke partij. Bleek dat hij voor zijn tv-, mobiele telefoonabonnement en internet in huis allemaal aparte contracten had afgesloten. We vertelden hem dat hij waarschijnlijk veel kon besparen als hij zou kiezen voor een Alles in 1 abonnement. Op de website konden we een postcodecheck doen om te kijken welke providers er in onze buurt internet konden leveren, waardoor we direct een paar aantrekkelijke aanbiedingen zagen. Bleek uiteraard dat hij honderden euro’s op een jaar kon besparen. Hij was helemaal verbaasd. We hebben hem geholpen met het afsluiten van het nieuwe abonnement en hij is er helemaal blij mee. Ons gaf het een goed gevoel hem hiermee zo geholpen te kunnen helpen!