Na een tijd in loondienst te hebben gewerkt, heb ik de stap genomen om als zzp’er aan de slag te gaan. Ik ben namelijk iemand die makkelijk kan schakelen tussen verschillende opdrachten en ik heb die afwisseling eigenlijk ook wel nodig om het werk leuk te blijven vinden. Bij mijn werkgever had ik leuk werk, maar na een paar jaar had ik zin me met andere materie bezig te houden. Na wat gesprekken met vrienden, familie en een paar recruiters kwam ik erachter dat ik me niet opnieuw wilde binden aan één bedrijf, maar juist zin had veel verschillende organisaties van binnen te leren kennen. Het was natuurlijk best even spannend die stap te nemen. Gaat het me lukken steeds nieuwe opdrachten te krijgen? Toch overheerste de enorme zin om ervoor te gaan. Ik was er klaar voor mezelf in het diepe te gooien.

De eerste stappen

Via een van die recruiters die ik al gesproken had, kon ik op gesprek bij twee bedrijven. Ondertussen bedacht ik een naam voor mijn bedrijf, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en had ik een vriendin gevraagd een logo voor mij te ontwerpen. Ook besloot ik dat ik per opdracht zou kijken welk vervoer ik zou gebruiken. Als het werk dichtbij is, kan ik natuurlijk gewoon op de fiets. Maar dat zal niet voor elke opdracht gelden, dus zal ik ook met het openbaar vervoer of met de auto gaan. Voor mijn eerste opdracht is het bijvoorbeeld het makkelijkst met de auto te gaan. Omdat ik niet weet of ik die bij volgende opdrachten ook nodig heb, heb ik met mijn nieuwe werkgever afgesproken voor shortlease te kiezen. Voor mij is dat ideaal, want je kan dat per maand opzeggen. Dus als de opdracht toch wat langer duurt, kan ik de auto simpelweg langer houden en opzeggen wanneer ik hem daadwerkelijk niet meer nodig heb. Als er dan weer een andere opdracht op mijn pad komt waarvoor ik ook een auto nodig heb, kan ik weer een nieuwe auto leasen. Het onderhandelen daarover bracht me wel op een idee.

Ontwikkelingsplan

Naast alle praktische dingen die ik moest regelen, het acquireren en het werken aan mijn eerste opdracht, vond ik het belangrijk bewust een ontwikkelingsplan op te stellen. Ik wilde voor mezelf helder krijgen bij wat voor bedrijven ik graag wilde werken, wat voor soort klussen ik wilde doen en bijvoorbeeld ook hoe ik mij persoonlijk wilde ontwikkelen. Zo nam ik me voor elk jaar een cursus te volgen in iets wat ik wil leren of waar ik beter in wil worden. Het onderhandelen bij het krijgen van een opdracht over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, is iets waar ik me graag zekerder in wil voelen. Bij het onderhandelen voor mijn eerste opdracht zijn we er wel uitgekomen, maar ik moest toch wel even mijn best doen om een vergoeding te krijgen voor een leasecontract voor de auto. Ik heb me daarom ingeschreven voor een cursus onderhandelen. Als zzp’er ga je natuurlijk uit van wat je al weet, maar als je jezelf goed in de markt wil blijven positioneren, is het denk ik goed je te blijven ontwikkelen.