Bij een huis kopen, vooral bij een eerste huis kopen, komt veel onzekerheid kijken. Je zult je vast en zeker een aantal dingen afvragen. En, tenzij je een makelaar of interieurspecialist als partner hebt, kan het lastig zijn om een antwoord te vinden op deze vragen. Daarom ga je waarschijnlijk even googlen en dan kom je misschien wel op deze blog. En dan zit je goed! Want in deze blog zal ik drie vragen, die jij waarschijnlijk hebt als je je eerste huis gaat kopen, voor jullie beantwoorden. Lees snel verder voor een ophelderende blog over huizen, een hypotheek, interieur, enzovoort! 

Vraag 1: Hoeveel kan ik lenen? 

Als je een eerste huis gaat kopen, zal dit waarschijnlijk beginnen met een beetje surfen op het web en scrollen op Funda. Je kijkt rustig wat er precies is, in welke buurten er huizen te koop staan en – misschien wel het belangrijkste – wat dit dan mag kosten. Al snel zul je waarschijnlijk gaan nadenken over wat je eigenlijk kán betalen en zul je jezelf afvragen: Hoeveel kan ik lenen? Gelukkig zijn er handige tools die je hierbij kunnen helpen. Er bestaan namelijk verschillende websites waarop jij een aantal dingen kunt uitzoeken: Hypotheekrente die je moet betalen, welke soort hypotheek bij jou past en hoe een hypotheek precies werkt. Daarnaast kan de bank je goed helpen bij het onderzoeken hoe hoog de hypotheek is die jij kunt krijgen. Zij kunnen jou dus op dat gebied het beste adviseren, maar ook online kun je hier heel veel over vinden 

Vraag 2: Hoe kies ik de basics?

Daarnaast moet je, als je dat huis eenmaal hebt gekocht, gaan beslissen over de basics in je huis. Met basics bedoel ik alle essentiële elementen zoals een vloer, muren, tegels, een keuken en een badkamer. Dit kan knap lastig zijn omdat er bijvoorbeeld heel veel soorten vloeren zijn waar je uit kunt kiezen, met allemaal weer andere eigenschappen! Een tip die ik mensen altijd geef bij deze ‘basics’ uitkiezen is om rekening te houden met of je kinderen en huisdieren hebt én of je wil dat je vloer bijvoorbeeld duurzaam is. En verder zou mijn tip zijn om je goed te laten informeren in een winkel waar specialisten rondlopen. Stel vooral veel vragen aan de mensen die er kennis over hebben! 

Vraag 3: Wat wil ik verder? 

Tot slot komt de laatste en misschien wel moeilijkste vraag: Wat wil ik verder? Het huis is gekocht, de basics zitten erin, maar nu moet je nog verder je interieur gaan kiezen. Mijn tip hiervoor is om niet te snel beslissingen te maken, maar wel op een gegeven moment gewoon een knoop door te hakken. Ik adviseer mensen altijd om een moodboard te maken; een bord met plaatjes van dingen die je mooi vindt uit tijdschriften of van het internet. Je gaat dan vanzelf een stijltje bij jezelf ontdekken. En als je dan items vindt die daarbij passen en die je aanspreken: Kopen! Want als je te lang gaat twijfelen, weet je het op een gegeven moment ook niet meer.