In Nederland houden we van fietsen. Het is niet alleen makkelijk en gezond maar ons land leent zich er ook prachtig voor. Er zijn honderden fietspaden met elkaar verbonden en ook iedere stad en dorp in uitstekend ingericht op de fietser. Er zijn maar weinig landen in de Europa die het zo goed voor elkaar hebben als wij in Nederland. Om hiervan te kunnen blijven genieten moet uiteraard ook je fietsen aan je eisen blijven voldoen. Is dit helaas niet meer het geval en ben je op zoek naar een nieuwe fiets? Dan hebben we een aantal waardevolle tips voor je op een rijtje gezet voor het kopen van een nieuwe fiets.

Soorten fietsen

Er zijn een tal aan verschillende soorten fietsen waar je uit kan kiezen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is “waarvoor wil ik de fiets gebruiken”? Wil je de fiets gaan gebruiken voor je werk of school? Dan heb je uiteraard een hele andere fiets nodig dan dat je deze wilt gaan gebruiken voor sportieve uitjes. Daarnaast bestaan er ook nog fietsen voor de man met een stang in het midden en speciale fietsen voor de vrouw zoals een stadsfiets dames. Ook zijn er speciale fietsen voor kinderen omdat die een maatje kleiner nodig hebben en laten we de nieuwste fietsen, de elektrische fietsen, ook zeker niet vergeten. Deze fietsen worden aangedreven door een motortje waardoor het fietsen veel lichter gaat en je bijna twee keer zo snel op plaats van bestemming bent.

Eigenschappen

Voor welke fiets je kiest is vooral gebaseerd op wat je van de fiets verwacht en wat je wensen zijn. Wil je gewoon een simpele fiets zonder handremmen en versnellingen? Dan is de oma fiets voor jou een zeer geschikte keuze. Gebruikt je, je fiets zeer regelmatig en kom je op verschillende terreinen of in verschillende weersomstandigheden terecht? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een fiets met versnellingen. Wil je een fiets waarmee je razendsnel van A naar B komt en die je ook nog een beetje helpt onderweg? Dan is de e-bike of elektrische fiets waarschijnlijk waar jij naar op zoek bent. Andere eigenschappen zijn de verlichting, eventueel een bak voor- of achter(op) de fiets en de mogelijkheden tot een zitje en/of fietstassen. Ook de mogelijkheden tot fietsaccessoires op je fiets kunnen plaatsen kan een belangrijke eigenschap zijn waar je fiets aan moet voldoen.

Budget

Last but nog least, je budget. Fietsen komen in verschillende soorten en maten en in verschillende prijsklassen. Je hebt fietsen voor al een paar honderd euro maar er zijn ook modellen die voor duizenden euro’s over de toonbank gaan. Het merk speelt hierin een grote rol maar ook het materiaal en de standaardopties die al op de fiets zitten. Voor ieder budget is er in ieder geval een fiets te vinden maar welke dat wordt, dat is uiteraard helemaal aan jou.