Voor veel mannen is het een van de grootste onzekerheden: hun haar. Of eigenlijk: het gebrek aan haar bovenop hun hoofd. 

Want wat doe je als je haarlijn zich steeds verder terug lijkt te trekken? Of je misschien juist wel een hele volle coupe hebt, uitgezonderd een kalend rond vlekje recht op je bovenhoofd?

Making things worse

Iedere man gaat hier op zijn eigen manier mee om. De eerste is: poging to verhullen. Ik weet nog heel goed dat dat de aanpak was van de slager bij mij in het dorp toen ik klein was. Hij had ook een kalende plek recht boven op zijn hoofd. Om dat te verbergen, droeg hij altijd een toupetje. Maar omdat zijn eigen haarkleur net een andere toon was dan dat pruikje, was het heel opvallend, en accentueerde hij alleen maar het feit dat hij kaal aan het worden was.

Een andere man die getroffen was met een dergelijke kalende plek was mijn economie docent. Dit kale plekje accepteren was geen optie. In plaats smeerde hij iedere dag zijn haar vol met gel, om de lengte van de rest van zijn haar over de kale plek te kammen. Dat resulteerde in een glimmende en harde pluk boven op zijn hoofd. Wederom een niet erg succesvolle poging tot verhullen.

Geen half werk

Ook heb ik veel mannen zien zweren bij petjes en mutsen. Maar alles is uitstel van executie. Vroeg of laat zal iedere man moeten kiezen: goed aanpakken of accepteren.

Aanpakken

Vroeger heerste er een taboe op haartransplantaties. Als man werd je meteen geassocieerd met Gerard Joling. Maar tegenwoordig is een haartransplantatie heel normaal. Uiteraard is er wel nog een kostenplaatje aan verbonden. De ingreep biedt echter een blijvende oplossing. Je moet het zien als investering in jezelf!

Accepteren

Het andere uiterste is: accepteren dat je ouder wordt en alles er af scheren. Je haar wordt nou eenmaal dunner en dunner. Stap een van het kaal worden proces is dus: accepteren. Daarna is het tijd om een plan op te stellen. Ga je voor stoppels of de bowlingbal look? Een glanzend glimmend hoofd moet je wel willen. Voor stoppels zal je met een tondeuse aan de slag moeten. Je kan het zelf doen, en er een ritueel van maken. Of  maak er een speciale gelegenheid van en nodig al je vrienden uit een deel bij te dragen! Misschien zijn er wel meer vrienden met twijfels en kan je samen kaal gaan. Als je het allemaal erg spannend vind, kan je het werk ook overlaten aan een expert en naar een barbier gaan.