Wie had er ooit bij stilgestaan dat we ooit veel binnen moesten blijven om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd besmet zouden raken met een virus? Ik denk alleen virologen. Maar de gemiddelde Westerse burger heeft denk ik daar nooit rekening mee gehouden. Het is een rare situatie voor ons allemaal. Ineens zijn we beperkt in onze bewegingsvrijheid. Gelukkig mogen we in Nederland nog wel boodschappen doen en een wandeling maken, zolang je maar anderhalve meter afstand houdt. Maar over het algemeen zitten we dus thuis. Zover het kan, werken we thuis. Afgezien van een paar speelmomenten buiten, zijn ook de kinderen binnen. Ze doen hun schoolwerk en proberen zich daarnaast te vermaken. Hoe dol je ook op elkaar bent, toch kan het een behoorlijke uitdaging zijn niet boven elkaars lip te zitten. De meesten maken dan ook schema’s om het gezin houvast te geven. Daarnaast ontdekken we nieuwe bezigheden en pakken we oude hobby’s op. Zo kwam bij mij de zin weer naar boven weer te gaan tekenen.

Wees zoals een kind

Als kind deden we het allemaal: een tekening maken. Het ene na het andere exemplaar vloog uit onze potloden en stiften. Ik zie het bij mijn eigen kinderen: zelfs een paar krassen met wat verschillende kleuren wordt al als ‘af’ beschouwd. Daardoor realiseerde ik me dat je als kind totaal geen angst hebt voor het witte papier. Je doet gewoon wat in je opkomt. De ene keer wat krassen in verschillende kleuren, de andere keer een zonnig tafereel met een huisje, wat poppetjes en een boompje. Zodra je ouder wordt, krijg je op een of andere manier het idee dat het daadwerkelijk iets moet voorstellen. Tenminste, ik denk dat dat een van de redenen is waarom we ermee ophouden. Want alleen de mensen die het goed kunnen of het simpelweg heel leuk vinden, gaan er op volwassen leeftijd mee door. En dat is eigenlijk zonde, want wat is er leuker dan een uurtje creatief bezig zijn, zonder dat het iets hoeft voor te stellen? Nu ik toch meer tijd had en iets om handen wilde om af en toe te ontspannen en toch ergens mee bezig te zijn, besloot ik weer te gaan tekenen.

Hulpmiddel

Toegegeven, het is wel even wennen. Ik vond het toch moeilijk zomaar iets te tekenen. Mijn man zei dat ik natuurlijk ook op een tekentablet kon gaan werken. Dan werd het misschien wat interessanter voor me, omdat je er eindeloze mogelijkheden mee hebt. Zo kan je er ook foto’s en video’s op bewerken. Dan kon ik een beetje gaan experimenteren. Ik vond het een fantastisch idee. Direct keek ik naar wat het aanbod erin was. Veel mensen hadden goede ervaringen met een Wacom tekentablet. Sinds ik hem in huis heb, ben ik er heel veel mee bezig. Ik kan echt iedereen aanraden weer iets nieuws op te pakken! Hoe naar de situatie ook is, het is wel een uitgelezen kans om je een nieuwe hobby eigen te maken!