Het is voor veel mensen een droom om eigen baas te zijn. Maar er zijn ook velen die de stap niet durven te zetten, door de onzekerheden die er mee verbonden zijn en de ingewikkeldheid die een eigen bedrijf runnen lijkt te hebben. In deze blog vertel ik je waar je aan moet denken als je voor jezelf wilt starten. Een korte lijst met dingen die je kan overwegen. Lees je mee?

Hoe onderscheid jij je?

Als je besluit een eigen bedrijf te beginnen, dan weet je waarschijnlijk al wel wat voor soort iets dat moet zijn. Wellicht heb je een passie voor tuinieren, sporten of is er een aspect in het zakenleven waar je alles vanaf weet en waar je nieuwe ideeën voor hebt. Dan is het handig om te bedenken wat jou uniek maakt, zo onderscheid je je op de markt en val je niet weg in de zee van andere ondernemers die een soortgelijke visie en bedrijf hebben.

Een auto van de zaak

Als je als ZZP’er aan de slag gaat, dan zal je in veel gevallen op klantenbezoek moeten. Dit komt omdat veel ZZP’ers op basis van binnenkomende opdrachten werken. Als je met je eigen auto constant heen en weer moet rijden, kan dat aardig in de kosten lopen. Gelukkig kun je een zakelijke leaseauto huren. Doe hier wat onderzoek naar voordat je je eigen portemonnee moeten trekken voor ieder ritje heen en weer.

Klein beetje zekerheid

Het is zeker aan te raden om voor je begint een klein spaarpotje achter de hand te houden. Hiervan kun je investeringen doen in je eigen bedrijf, maar heb je ook een beetje zekerheid als de zaken iets minder goed lopen. Als ZZP’er werken, betekent dat je een heel vrij leven leidt; je deelt je eigen werkuren in, bepaalt wat je verdient en ook wat je over het algemeen doet. Maar je staat er ook alleen voor als de zaken wat slechter gaan. Dan is het handig om dus wat achter de hand te hebben

Alle financiën gescheiden

Een veelvoorkomend gezegde luidt dat je je zakelijke leven en privé gescheiden moet houden. Dit geldt zeker als het gaat op het gebied van geld. Gelukkig kun je makkelijk een zakelijke rekening openen. Hier komt alles van jouw bedrijf binnen en je hebt een goed overzicht over wat er in en uitgaat. In principe is het natuurlijk net zoals met je privérekening, maar nu zorg je ervoor dat die twee niet door elkaar heen gaan lopen. Ga voor de goedkoopste zakelijke rekening, maar ook de beste. En dat kan enkel bij de beste zakelijke bank.