Er zijn meerdere soorten cryptocurrency zoals Bitcoin, een ander voorbeeld daarvan is Ethereum. Dit is gebouwd om decentraal verdeelde applicaties op te draaien en niet zoals Bitcoin om transacties en eigendom van digitale valuta bij te houden. Je kan het Ethereum het beste vergelijken als een platform waarop alle deelnemers een gedeelde supercomputer hebben waarop allerlei applicaties op hetzelfde moment draaien. Aangezien iedereen gebruik maakt van deze computer en regels hebben afgesproken over hoe de computer de code uit moet voeren kunnen hierop gedecentraliseerde applicaties gebouwd worden. Dit betekent dat alle applicaties niet draaien op de servers van een bepaalde organisatie, maar dat deze door alle deelnemers van het netwerk in de lucht gehouden worden. De token van de blockchain is in dit geval ether en hierop draait het platform. Als je transacties wilt doen of applicaties wilt publiceren in de vorm van zogenaamde smart contracts dan moet je ether toevoegen zodat de miners de transacties kunnen oppakken voor je en verwerken.
Waarom is Ethereum een goede keuze
Het is momenteel een van de meest succesvolle projecten die bestaan binnen de markt en ze staan op nummer twee. Er wordt aan Ethereum momenteel gewerkt door het grootste aantal programmeurs die het platform blijven ontwikkelen. De applicaties worden ontwikkeld door verschillende bedrijven en deze helpen ook weer mee aan de ontwikkeling van het platform. De potentie wordt gezien door veel bekende bedrijven zoals Ernst & Young. Dit zijn grote partijen die Ethereum kopen en verkopen. De ethereum koers kan je bijvoorbeeld live zien op de website van Satos.
Door wie is Ethereum bedacht
Het brein achter dit project is de Rus Vitalik Buterin. Deze programmeur begon zijn carrière in 2011 als de medeoprichter van Bitcoin Magazine. Sinds dat Vitalik jong was had hij een interesse voor wiskunde, economie en programmeren. Deze interesses komen allemaal terug in de huidige cryptocurrencies. Naast Satoshi Nakamoto is Vitalik misschien wel de bekendste naam binnen de cryptocurrency markt. Het Ethereum white paper heeft hij gepubliceerd in 2013 en in 2018 ontving hij een eredoctoraat voor zijn bijdragen aan de industrie en computerwetenschap.
De geschiedenis van Ethereum
Volgens Vitalik had Bitcoin de behoefte aan het toevoegen van een zogenaamde scripting language. De white paper die hij hierover in 2013 schreef, heeft hij naar vrienden gestuurd. Omdat ze bij Bitcoin hier niet in geinteresseerd waren, heeft hij besloten om zijn eigen platform te bouwen. Na twee maanden had hij acht mede oprichters gevonden en had hij al snel een groeiende gemeenschap van ontwikkelaars en aanhangers naast zich.