In het verpleeghuis waar ik werk, hebben we een grote kelder met daarin een enorme hoeveelheid containers. We hebben natuurlijk een papiercontainer, glascontainer, plasticcontainer en tenslotte de restafvalcontainer. Door het hele huis zijn we, tijdens de drukke zorgmomenten, ook nog braaf bezig met afval scheiden. Afval scheiden is een belangrijke trend en inmiddels eigenlijk al een basic geworden. De meeste van ons doen het, we staan er al niet eens meer bij stil. Zelfs op ons werk of in bijvoorbeeld vakantieparken moet je eraan geloven. Toen ik laatst in een vakantiehuisje kwam, stonden daar drie afvalbakjes in de keuken zodat we alles goed konden scheiden. Soms doen we er een beetje lacherig over, maar feit is dat het hard nodig is. We kunnen niet eeuwig teren op ons snel van kwaliteit afnemende milieu. We moeten recyclen. De grondstoffen raken een keer op, de lucht steeds meer vervuild. Dat klinkt alsof ik een fanatieke milieuactivist ben, maar dat valt mee. Echter, afval scheiden is iets kleins om te doen en zo draag ik toch mijn steentje bij.

Restafvalcontainer: wat moet erin?

Restafval is een vage term die je op de containers ziet staan. De laatste waar je naartoe gaat met je afval, maar wel vaak de grootste. Wat gaat er nu in zo’n restafvalcontainer? Restafval is alles wat overblijft nadat je al het materiaal dat je kunt recyclen eruit hebt verwijderd. Bij alles wat verwijderd is, moet je dus denken aan glas, papier, plastic enzovoort. Het is eigenlijk alles wat in je normale prullenbak gaat. Thuis scheiden we vaak ook nog het groente en fruitafval. Dus dat wat je daarna nog overhoudt is restafval. Doordat we steeds meer scheiden, wordt dat restafval steeds minder. Maar het is er nog wel. Bedrijven huren daarom vaak een restafvalcontainer, naast alle andere containers die ze al hebben staan zoals bij ons in het verpleeghuis.

Huren: lekker makkelijk

Net als veel andere containers, kun je een restafvalcontainer huren. Zeker voor bedrijven is dat erg zinvol. Als de container vol is, wordt hij weggehaald en vervangen door een andere en het afval wordt verwerkt. Je hebt er verder geen omkijken meer na. Zo is en blijft het niet alleen als consument, maar ook als bedrijf makkelijk om je afval te scheiden. Het zijn kleine dingen die het hem doen en die onze wereld weer een beetje beter maken. Dus blijf je restafval ook scheiden en huur een restafvalcontainer.