Mensen zijn absoluut zogenaamde gewoontedieren. Men vindt het fijn om enige routine in het leven te hebben. Daartegenover staat dat wij af en toe ook moeite hebben om een verandering in een patroon door te voeren. En dat terwijl het juist zo fris aan kan voelen om af en toe iets om te gooien. Een routine is fijn, maar voor je het weet zit je vast in de dagelijkse sleur. Om dit te doorbreken wil je dus iets fris en nieuws in de omgeving. Dit kan je op veel verschillende manieren bereiken. Je hoeft niet gelijk een carrière switch te maken of naar het buitenland te emigreren om een frisse wind door het leven te laten waaien. Het zal je verbazen hoeveel energie je kan putten uit een relatief kleine verandering in de omgeving. Daarom hier een aantal tips die kunnen helpen om jouw dagelijks leven meer variatie te geven.

Een nieuwe sport beoefenen

Ook het wekelijkse patroon van een sport uitoefenen gaat op den duur gewoontjes worden. Één of twee keer in de week trainen met het team en in het weekend een wedstrijd. Uiteraard kan dit erg leuk blijven, zeker als het een hechte groep is, maar het kan nooit kwaad om de horizon te verbreden. Probeer eens voor een paar weekjes een andere sport. Zelf ben ik na jarenlang alleen te hebben gevoetbald ook eens gaan honkballen. Dan is er toch weer iets nieuws om naar uit te kijken.

Een kamer opnieuw inrichten

De woning is voor veel mensen de vaste hoeksteen in het leven. Hier wordt een groot deel van de tijd doorgebracht, en de woning geldt als soort uitvalsbasis voor alle activiteiten. Het kan daarom erg goed werken als je een kamer in het huis een frisse look geeft. Dit kan om grote veranderingen gaan, zoals een volledige keuken renovatie, maar dat hoeft niet. Om bij de keuken te blijven als voorbeeld: je kan ook alleen de keuken frontjes aanpassen. Nieuwe deurtjes op de kastjes enzovoorts. Het kan wonderen doen om af en toe een nieuwe look in het huis te hebben.

Ander soort eten

Het is vaak makkelijk om dezelfde standaard van eten aan te houden. Aardappels, groente en vlees, met af en toe rijst of pasta. Over de vele jaren die je elke dag eten klaarmaakt kan dit erg saai worden. Kies daarom bijvoorbeeld een buitenlandse keuken en probeer zo veel mogelijk gerechten te maken. Na een tijdje kan je weer een ander land kiezen. Zo hou je de variatie er in. Bovendien vind je misschien wel dat ene gerecht dat je niet had willen missen.