Je hoort het steeds vaker om je heen: de een is ergens allergisch voor en de ander is intolerant. Als je geregeld etentjes houdt thuis, sta je soms voor een behoorlijke uitdaging om iets lekkers klaar te maken dat iedereen zonder problemen kan eten. Een intolerantie of allergie kan namelijk best wel heftige effecten veroorzaken en dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Zo heb ik een keer van een vriendin gehoord dat ze een boterham met pindakaas gegeten had en een kwartiertje daarna haar vriend een zoen gaf en hij direct heftige uitslag kreeg en moeilijk kon ademen. Gelukkig liep het goed af, maar ze was er behoorlijk van geschrokken. Als je zelf niet allergisch voor iets bent, weet je niet hoe heftig het kan zijn. Bovendien verschilt de hevigheid van de reactie op een allergie of intolerantie per persoon. Laten we de verschillen tussen de twee nader bekijken.

Allergie

Bij een voedselallergie is er sprake van een directe reactie, zoals bij die vriend van mijn vriendin waar ik net over vertelde. Hij heeft een allergie voor pinda’s en noten. Het soort klachten die kunnen optreden bij allergieën zijn roodheid, galbulten en jeuk, maar ook misselijkheid, braken en diarree. Ook kan je bloeddruk ervan dalen. De allergieën die bij volwassenen het vaakst voorkomen, zijn die voor fruit, noten en pinda’s. Als kinderen allergieën hebben, is dit meestal voor koemelk, kippeneieren en ook pinda’s en noten. Allergieën komen vaak al in de eerste weken of maanden na de geboorte aan de oppervlakte. Maar ook op latere leeftijd kan je allergieën krijgen. Overigens kan je uiteraard ook op andere dingen dan voedselproducten allergisch reageren. Denk aan gras- of boompollen, huisstofmijten, honden en katten, of voor insectengif van bijvoorbeeld muggen of wespen. Als je merkt of denkt allergisch te zijn voor iets, kan je dit door de huisarts laten onderzoeken. Er kan dan onder ander een test worden gedaan, zoals op je huid of door het afnemen van bloed. Dan kan worden aangetoond of je allergische antistoffen aanmaakt als je in contact komt met bepaalde stoffen. Blijkt er dat je inderdaad een allergie hebt, dan zijn er vaak bepaalde middelen die je kan aanschaffen ter bescherming of voor het behandelen van klachten.

Intolerantie

Intolerantie is een verzamelbegrip van niet-allergische reacties die ontstaan na het consumeren van bepaalde producten. Als je intolerant voor een product bent, merk je dit meestal omdat je last krijgt van je maag of darmen. Vaak ontwikkel je een intolerantie pas op wat latere leeftijd. Hoewel je over een allergie kan heen groeien, is dit helaas meestal niet het geval met een intolerantie. Om te checken of je intolerant bent voor iets, kan je zelf een voedselintolerantietest bestellen. Je krijgt dan de benodigde spullen toegestuurd met de test. Je prikt dan met een naald in je vinger om één à twee druppels bloed af te nemen en stuurt de bloedmonsters naar het laboratorium. Het pakketje kan gewoon in de brievenbus. Binnen maximaal een week heb je de uitslag binnen. Er is dan getest op 120 voedsel en drankensoorten, waarna je zal weten welke daarvan je voortaan moet laten staan. Het is fijn er duidelijkheid over te hebben en te weten hoe je je maag- en darmklachten kan voorkomen.