Een week geleden zag ik iets moois in de tuin. Een vogeltje met wat takjes in zijn bek, om zich heen kijkend waar nog meer geschikte takjes lagen. Ik vond het vertederend om die zorgzame activiteiten van dieren te zien. Van de mier tot de olifant: alle soorten voeren met een ongelooflijke zorgvuldigheid hun taken uit. Ik maakte me ook een beetje zorgen over mijn mus, want het mocht nu wel mooi weer zijn, maar straks kan het ineens toch weer koud worden. Wat voor gevolgen zal dat voor zijn nest hebben? Want door de zachte winter die we gehad hebben, is de lente al vroeg ingetreden. Overal zag je afgelopen weken al bloemen uit het gras tevoorschijn komen in verschillende kleuren. Het is natuurlijk een leuk gezicht en je wordt ook blij van het idee dat de lente weer in aantocht is, maar voor de dieren kan het nogal verwarrend zijn als straks het weer toch weer omslaat. Aan de andere kant bestaan de gezegdes ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’ ook niet voor niets. Die geven al aan dat het in deze maanden heel afwisselend weer kan zijn. Hopelijk zal mijn mus het gezegde ‘in mei leggen alle vogels hun ei’ volgen en is hij straks gewoon goed voorbereid door nu alvast zijn nestje te maken.

Fascinerend dierengedrag

Ook zag ik laatst twee eekhoorns steeds een bepaalde boom spiraalsgewijs op en af rennen. Wat een acrobaten zijn het toch! Ik dacht eerst dat ze bezig waren gevonden nootjes in een holte in de boom te verstoppen, maar toen las ik ergens dat ze dit specifieke gedrag vertonen als er zich gevaar aandient. Bijvoorbeeld als ze een roofvogel in de buurt hebben gespot. Terwijl de eekhoorn over de stam van de boom cirkelt, drukt hij zijn buik tegen de bast. Het rondrennen doet hij, zodat hij steeds van richting blijft veranderen. Daarmee maakt hij het zijn natuurlijke vijand moeilijk hem te pakken te krijgen. Hij houdt het vol totdat het gevaar geweken is. Ik dacht dus dat het enthousiasme was over wellicht veel gevonden nootjes, maar er was blijkbaar heel iets anders aan de hand. Zo zie je maar: over dieren en planten raak je nooit uitgeleerd!

De lente in de bol

Ik kom dan ook graag in mijn tuin en nu de zon zich weer regelmatig laat zien, kreeg ik helemaal zin mijn tuin op te fleuren. Ook ik was al goed voorbereid. Zo had ik een tijdje geleden in een restaurant hele leuke bloembakken gezien. Ze waren van hout en ze hadden zowel vierkante als langwerpige varianten staan. Ik heb gevraagd waar ze die hadden besteld en kwam er toen achter dat ze van het merk Hillhout waren. Meteen heb ik er toen een mooie houten plantenbak van besteld voor in de achtertuin. Nu kon ik hem eindelijk vullen met leuke plantjes! Het geeft echt iets extra’s in de tuin. Net als de dieren en planten in mijn tuin heb ook ik de lente helemaal in de bol!