Een houten vloer… De één zweert erbij terwijl de ander er toch zo z'n bedenkingen over heeft en liever voor een vloer van laminaat of pvc gaat. Een houten vloer heeft zo zijn voor- en nadelen, daar kunnen we in ieder geval niet omheen. In dit blog leggen we daarom graag alle voordelen en nadelen aan u voor, zodat u zelf kunt beslissen of een houten vloer geschikt is voor in uw huis.

De voordelen van een houten vloer

Houten vloeren werden vooral vroeger in de huizen gelegd omdat er toen nog maar beperkt keuze was wat betreft materiaal. In oude huizen zie je dan vaak ook nog steeds de houten vloeren liggen en dan is niet zomaar. Hout heeft namelijk bewezen dat het een heel duurzaam materiaal is. Een materiaal dat ontzettend lang meegaat. Eenmaal een houten vloer in huis? Dan heeft deze in principe voor een hele lange tijd niet meer vervangen te worden, mits enigszins goed onderhouden uiteraard. Daarnaast is een echte houten vloer ook een lust voor het oog. Veel mensen denken dat een houten vloer veel onderhoud nodig heeft, maar op zich valt dit wel mee. Als de vloer minimaal 2 keer per jaar wordt behandeld is dat in principe voldoende en kunnen eiken vloeren bijvoorbeeld ontzettend lang meegaan.

De nadelen van een houten vloer

Uiteraard hangen er ook nog wel wat nadelen aan het houten vloer en allereerst is dat de prijs. Voor een houten vloer betaal je wel gewoon wat meer, al betaalt deze vloer zich op lange termijn vaak wel terug. Een laminaat of pvc vloer moet namelijk minimaal een keer in de 20 jaar vervangen worden terwijl de houten vloer veel langer mee gaat. Toch vinden veel huishoudens dit een behoorlijke investering en kiezen daarom liever voor houtlook vloeren. Deze houtlook vloeren zijn over het algemeen wel bestand tegen vocht, vuil en stoten en dus perfect voor een gezin met kinderen en/huisdieren. Een houten vloer wordt hier namelijk iets minder blij van. Daarnaast kan een houten vloer maar een paar tinten lichter of donkerder worden gemaakt. Hierdoor zit je dus wel voor een langere tijd vast aan een bepaalde vloer en voor mensen die vaak hun interieur een boost willen geven is dat soms toch een lastige situatie.

Maar nu de vraag, wegen de voordelen op tegen de nadelen of vice versa? Gaat u binnenkort een houten vloer kopen of juist niet, laat het ons weten! We zijn ontzettend benieuwd naar uw mening.