Buiten wordt het weer kouder en dus gaan we weer stoken. Voor mensen met een open haard betekent dat dat het weer tijd wordt om het haardvuur aan te steken. Zo kom je de koude dagen lekker warm door en kun je gezellig tijd doorbrengen met familie of vrienden. Een nadeel van een open haard is wel dat je er veel hout voor nodig hebt, dat je waarschijnlijk niet zomaar in huis op kunt slaan. Daardoor loop je de hele tijd te sleuren met stukken haardhout, en in de kou is dat echt geen pretje. Gelukkig wordt het je tegenwoordig al een stukje makkelijker gemaakt. Om te zorgen dat je extra kunt genieten van je warme haardvuur, kun je haardhout in netten kopen. Hier lees je alles over haardhout.

Hoe is haardhout te koop

Wil je haardhout kopen? Als je dat nog niet vaak eerder hebt gedaan, dan is het handig om er voordat je het daadwerkelijk gaat kopen, eerst wat meer over te weten komt. Op veel plekken is haardhout te koop in netten. Deze blokken hout zijn ongeveer 25 cm lang en worden verkocht in zakken van ongeveer 22 liter. Dat komt neer op ongeveer 12 blokken hout. Qua gewicht kom je dan uit op zo’n 9 á 10 kg. Hoe lang zo’n blok brandt is een beetje afhankelijk van de houtsoort, maar bij de meeste soorten is dat 1 tot 1,5 uur. Hoeveel hout je nodig hebt is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoeveel hout je stookt. Gelukkig kun je bij verkooppunten vaak al vanaf een paar netten hout kopen, maar ook in grote hoeveelheden. Tegenwoordig kun je haardhout zelfs online bestellen en dan wordt het ook nog eens gratis thuis geleverd.

Soorten haardhout

Als je een beetje kennis hebt van de natuur, dan weet je dat er een heleboel verschillende soorten bomen zijn. Al die bomen geven natuurlijk hout, maar niet iedere houtsoort is even geschikt om te gebruiken voor haardvuur en verschillende houtsoorten hebben ook verschillende eigenschappen. Twee populaire houtsoorten zijn berkenhout en elzenhout. Berkenhout is een zachte houtsoort die een aangename geur afgeeft, daardoor is deze houtsoort heel geschikt voor kachel en open haard. Ook brandt berkenhout vrij snel. Elzenhout is een ideale houtsoort voor beginnende stokers. Elzenhout brandt nog sneller dan berkenhout, en geeft ook een fijne geur af. Zeker als je nog niet zo’n ervaren stoker bent kun je het beste een van deze soorten kiezen.

Voordelen haardhout in netten

Haardhout in netten kopen heeft een heleboel voordelen, die vooral met gebruiksgemak te maken hebben. Allereerst hoef je met haardhout in netten een stuk minder te tillen, omdat je niet ieder afzonderlijk blok vast hoeft te houden. Daarnaast kun je haardhout in netten gemakkelijk opbergen. Verder kun je het haardhout in netten ook een stuk makkelijker verplaatsen dan los haardhout, omdat alles al mooi in bundels zit.

Het is dus tegenwoordig supermakkelijk om haardhout te kopen, dat vaak voor het gemak al in netten geleverd wordt. Of je nu een ervaren stoker bent of net begint, er is altijd hout waar jij iets aan hebt. Het wordt in veel gevallen zelfs gratis thuis geleverd, voor extra gemak. Mocht je tevens geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden voor een tuinhaard, lees dan ook nog even het artikel over ‘het verbeteren van je tuin met een tuinhaard‘.